2025 Hac Kurası 31 Ekim 2024 Perşembe Günü Çekilecek! Kesin Hac Kayıtları 04 Kasım 2024 Pazartesi Günü Başlayacak!

2025 yılı hac kurası 31 Ekim 2024 Perşembe günü Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda çekilecek. 2025 kesin hac kayıtları ise 04 Kasım 2024 tarihinde E-Devlet ve Müftülük’ler aracılığı ile yapılabilecek.  Hac ibadetlerini özel acenteler aracılığı ile yerine getirecek hacı adaylarının, kesin hac kayıt işlemlerini 04 Kasım 2024 Pazartesi günü sabah 09.00 itibarıyla yaptırmaları il bazında kotaya takılmamaları noktasında önemli olacak!

Hac Kesin Kayıtları Nasıl Yapılacak?

Kura sonuçlarına göre hacca gitmeye hak kazanan hacı adayları, kesin kayıt işlemleri için Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonu veya Özel Acenta Organizasyonlarından birini tercih edecek. Hac kura sonuçları sistemine göre kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlar, kesin kayıtlarını 04 Kasım 2024 tarihinden itibaren yapabilecek.

Özel acentelere yönelik hac kayıtları da dahil olmak üzere tüm hac kesin kayıt işlemleri  E-Devlet’in Hac Kayıt Sistemi (www.turkiye.gov.tr/diyanet-isleri-hac-islemleri) üzerinden yürütülebilecek. Semerşah iştirakleri ile hacca gidecek hacı adaylarının sistemden (Semerşah Turizm, Erbe Turizm, Erseybiz Turizm, Erşah15 Turizm) Semerşah Grup iştiraklerinden birini tercih etmeleri yeterli olacak.

2024 Hac Kayıtları’na İlişkin Önemli Hususlar

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2025 Yılı Hac Şartnamesi’ne göre hacı adayları tarafından bilinmesi gereken önemli hususlar aşağıdaki gibidir:

a) Kesin Kayıt Belgesi ibraz edemeyen hacı adaylarının kesin kayıt işlemleri yapılmayacaktır.
b) Hacı adayları; hac ücretlerinin tamamı kesin kayıtları sırasında yatırılabilecekleri gibi, taksitler halinde de yatırılabileceklerdir. Ödeme takvimi hac kesin kayıtları esnasında hac yolcularına duyurulacak, belirlenen süreler içerisinde ödeme yapmayanların kayıtları silinecektir.
c) Hac kesin kayıtlarının alınması ile boş kalan kontenjanlar, Başkanlıkça belirlenecek tarihler arasında yapılacağından söz konusu tarihler bilahare duyurulacaktır.
e) Acentalara (özel tur şirketlerine) kesin kayıt yaptıranlar hac ücretlerini kayıt yaptıracağı acentanın ismini  (Semerşah Turizm, Erbe Turizm, Erseybiz Turizm, Erşah15 Turizm) ilgili bankalara beyan etmek şartıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirleyeceği hac hesabına süresi içerisinde yatıracak, bu süre içerisinde ücretlerini yatırmayan hacı adaylarının kayıtları silinecek, silinenlerin yerine kura sırası gözetilerek yeni kayıtlar alınacaktır. (Hac ücretleri acentalar hesabına aktarıldıktan sonra, iptal ve iade işlemleri ilgili ilgili acentalarca yapılacak iptal sonrası vazgeçenlerin yerine kayıt olan hacı adayları, kesin kayıtlarda olduğu gibi hac ücretlerini, kayıt yaptıracağı acentanın ismini ilgili bankalara beyan etmek şartıyla, Başkanlığın hac hesabına yatıracaktır.)
e) Kesin kayıt hakkı elde edip, acenta organizasyonunu tercih edenler E-Devlet sistemi üzerinden kendileri veya Başkanlık ile sözleşme imzalayan yetkili acentalar  (Semerşah Turizm, Erbe Turizm, Erseybiz Turizm, Erşah15 Turizm) aracılığı ile kesin kayıtlarını yaptırabilecektir. Hac Kesin Kayıt Belgesini aldığı halde süresi içerisinde müracaat etmeyerek kayıt yaptırmayanlara kesin kayıt hakkı verilmeyecektir.
f) Kesin kayıt hakkı elde edenlerden herhangi bir mazereti sebebiyle kayıt yaptırmayarak, bu haklarını gelecek yıllara devretmek isteyenlere bu imkân tanınmayacaktır.
g) Kesin kayıtlarda her ilde hac konaklama türlerine göre Başkanlık ve acentalar arasında % 60 ve % 40 oranı korunacaktır.
ğ) Kayıt süresi sonunda il bazında kontenjanların dolmaması halinde, konaklama türlerine göre kura sıra numarası gözetilerek Hac kesin kayıtlarının alınması ile boş kalan kontenjanlara Başkanlıkça belirlenecek tarihler arasında kayıt yapılacaktır.
h) Kayıt yaptırdıktan sonra vefat, vazgeçme ve diğer nedenlerle kontenjanlarda oluşacak boşluklar konaklama türlerine göre kura sıra numarası gözetilerek doldurulacaktır.
i) Kayıtların öncelikle her bir hac konaklama türü için ayrılan oranlar çerçevesinde yapılmasına; ancak imkân bulunması halinde il kontenjanını aşmamak kaydıyla, kayıt sırası gelen hac yolcularına konaklama türleri arasında;
* Normal konaklama türünden yakın mesafe konaklama türüne geçiş imkânı tanınacaktır.
* Yakın mesafe konaklama türünden normal konaklama türüne geçiş imkânı tanınmayacaktır.
ı) Kesin kayıtların bitiminden sonra vefat veya vazgeçme gibi sebeplerden dolayı kontenjanlarda oluşabilecek boşluklar; vize işlemleri için yeterli sürenin bulunması halinde, belirlenen kayıt ilkeleri çerçevesinde sıra gözetilerek doldurulabilecektir.
j) Kesin kayıt hakkı elde edenlerden Suudi Arabistan’a gitmeden önce ve 2025 yılı haccı kura tarihinden sonra vefat edenlerin adına hac yapmak üzere varislerinin noterden vekâletname verecekleri bir kişinin (anne, baba, eş, çocuk, amca, hala, teyze, dayı, torun, kardeş, damat, gelin, kayınbaba, kayınvalide, kayınbirader, baldız, yeğen ile sınırlı olmak kaydıyla), daha önce hacca gidip gitmediğine ve kura listelerinde olup olmadığına bakılmaksızın kaydı yapılabilecek ve bu şekilde gidişler arşiv bilgisi olarak değerlendirilmeyecektir.
l) Hac maksadıyla Suudi Arabistan’a götürüldüğü halde mücbir sebeple hac görevini ifa edemeden yurda döndüğü tespit edilen vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurmaları ve hac konaklama türlerinden birini tercih ederek ücretlerini yatırmaları durumunda kesin hac kayıtları yapılacaktır.
k) 2023 yılı hac organizasyonuna katılan ancak hac farizasını eda edemeden Suudi Arabistan’da vefat edenlerin adına vekâleten hac yapmak üzere; varislerinin noterde vekâletname verecekleri bir kişiye (anne, baba, eş, çocuk, amca, hala, teyze, dayı, torun, kardeş, damat, gelin, kayınbaba, kayınvalide, kayınbirader, baldız, yeğen ile sınırlı olmak kaydıyla), talep ettiği konaklama türüne ait ücreti yatırmak kaydıyla, daha önceden hacca gidip gitmediğine ve kuraya katılıp katılmadığına bakılmaksızın, kesin kayıt hakkı verilecek ve bu şekilde gidişler arşiv bilgisi olarak değerlendirilmeyecektir.
m) Çocuklarla ilgili olarak; kesin kayıt hakkı elde eden vatandaşlarımızın, hac mevsiminin başlama tarihi itibariyle 0-5 yaş (60. ay dâhil) aralığındaki çocuklarına hacı sayılarının Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığına bildirildiği tarihe kadar kesin kayıt hakkı verilecek, bunların arşiv bilgileri tutulmayacaktır.
n) 6-12 (61.aydan itibaren 144. ay dâhil) yaş aralığındaki çocuklarda ön kayıt şartı aranacak, ebeveynleri ile birlikte kuraya dâhil edilecek, kura neticesine göre kendilerine kesin kayıt hakkı verilecek, bunların arşiv bilgilerinin tutulmayacak, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığına bildirildiği tarihe kadar kesin kayıt hakkı verilecek, bunların arşiv bilgisi tutulmayacaktır.
o) Başkanlığa veya acentalara kesin kayıt yaptıran yolcular; yazılı talepleri halinde kayıt süresi içinde hac konaklama türü ve kişi sayısı aynı olmak kaydı ile karşılıklı olarak Başkanlık ve acentalar arasında becayiş yapabilecektir.
ö) Kesin kayıt hakkı elde edenlerden Alzheimer, Diyaliz ve Şizofreni tanısı bulunan vatandaşların Sağlık Bakanlığıyla koordineli bir şekilde durumları tespit edilecek, bu durumda olanlara kesin kayıt hakkı verilmeyecek; ancak adlarına vekâleten hac yapmak üzere kendisi/vasisi/vekili tarafından noterden vekâletname verilen bir kişiye (anne, baba, eş, çocuk, amca, hala, teyze, dayı, torun, kardeş, damat, gelin, kayınbaba, kayınvalide, kayınbirader, baldız, yeğen ile sınırlı olmak kaydıyla), daha önce hacca gidip gitmediğine ve kura listelerinde olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş altında ve sağlıklı olması koşuluyla kesin kayıt hakkı verilecek, vekâlet verenin ise hac arşiv kaydı tutulacaktır.
p) Kesin kayıt hakkı elde edenlerden; sağlık durumu sebebiyle hacca gidemeyeceğini aile hekimi veya tek hekim imzası ile belgeleyenler ve 65 yaş üstü kişilere adlarına vekâleten hac yapmak üzere kendisi/vasisi/vekili tarafından noterden vekâletname verilen bir kişiye (anne, baba, eş, çocuk, amca, hala, teyze, dayı, torun, kardeş, damat, gelin, kayınbaba, kayınvalide, kayınbirader, baldız, yeğen ile sınırlı olmak kaydıyla), kişinin daha önce hacca gidip gitmediğine ve kura listelerinde olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş altında ve sağlıklı olması koşuluyla, kesin kayıt hakkı verilecek, bu şekilde gidişlerin arşiv bilgisi olarak değerlendirilmeyecek, vekâlet verenin ise hac arşiv kaydı tutulacaktır.
r) Kesin kayıt yaptırıp vize alındıktan sonra mücbir sebeple vazgeçen ve vizesi iptal edilemeyen kişilerden, Suudi Arabistan makamlarına ödenen ve iade edilmeyen ücretler kesilecektir.

Hacca Semerşah Turizm Kalitesiyle Gidin

Hac vazifenizi Semerşah Turizm kalitesiyle gerçekleştirmek için formumuzu doldurun, müşteri temsilcimiz sizinle hemen iletişime geçsin.

Hac fiyatları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmekte olup, Semerşah Turizm belirlenen fiyat aralığına uymaktadır.

Hac Kura Sonuçları Nasıl Öğrenilecek?

Hac sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığı’nın www.hac.gov.tr adresinde yayınlanacak kura sorgu linkinden veya E-Devlet Sistemi aracılığı ile öğrenilebilecektir.

Hac Kayıtlarında İl Kotası Ne Anlama Gelmektedir?

Hac kayıtlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yüzde 60, hac ve umre acentelerinin ise yüzde 40 kota hakkı bulunmaktadır. Herhangi bir ilin (şehrin) acente kotası dolduğunda hacı adayları yalnızca Diyanet İşleri Başkanlığı’na kayıt yaptırabilmektedir. Bu nedenle her yıl hac kayıtlarının ilk gününde acente kotaları birkaç saat içerisinde dolmaktadır.

Hac Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Hac fiyatlarında alt sınır ve azami sınır her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmekte ve tüm seyahat acenteleri belirlenen fiyatlara uymaktadır. Bu anlamda acenteler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği hac fiyatlarında indirime (kampanyaya) gidebilir ancak azami ücreti kesinlikle aşamazlar.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na Kayıt Yaptırmadan Özel Acenteyle Hacca Gidilebilir mi?

Hayır, Diyanet İşleri Başkanlığı’na hac kaydı yaptırmadan turizm acentelerinin hac organizasyonu ile hacca gidilememektedir. Bu nedenle özel kuruluşlarla hacca gitmek isteyen vatandaşlarımız hac ön kayıtlarını Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile yaptırmaları gerekmektedir. Kurada adı çıkan hacı adayları, hac kesin kayıt işlemleri sürecinde özel acente tercihinde bulunabilmektedir.

Hac Kaydı Sırasında Hangi Organizasyonu Tercih Etmeliyim?

Hacı adayları hac niyetiyle yaklaşık 40 gün boyunca kutsal topraklarda (Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere) kalacaklarından; hizmet kalitesi ve misafir memnuniyeti yüksek acenteleri tercih etmeleri önemlidir.

Semerşah Grup’un Diğer Organizasyonlardan Farkı Nedir?

1- Semerşah Grup , Türkiye genelindeki özel kuruluşlar (acenteler) arasında, yıllardır hacı adayları tarafından en çok tercih edilen şirketler topluluğudur. Bunun öncelikli nedeni ise Semerşah Grup’un hacılarını birer müşteri olarak değil Yüce Allah’ın misafiri olarak görmesidir.

2- Semerşah Grup, hizmeti nimet bilir ve faaliyetlerini bu anlayışla sürdürür.

3- Semerşah Grup’un yıldızlı lüks otelleri, haccın en yoğun zamanlarında şeytan taşlama mahalline yürüme mesafesindedir.

4- Semerşah Grup’un tüm yemekleri Anadolu mutfak kültürüne uygun olarak hazırlanır ve misafirleri Anadolu misafirperverliği ile ağırlanır.

5- Semerşah Grup, mahremiyete azami düzeyde önem verir. Mahremiyet politikası gereği yemekhane, mescit, asansör ve lobi alanları kadın ve erkekler için ayrı ayrıdır.

6- Semerşah Grup hac öncesinde düzenlediği online ve yüz yüze eğitim seminerleriyle hacı adaylarına hacca hazırlar.

7- Semerşah Grup, deneyimli rehber hocalarıyla misafirlerinin ibadet ve ziyaretlerini adım adım takip eder.

8- Semerşah Grup, bilgilendirme servisi ile hacı adaylarının Türkiye’deki yakınları ve ailelerini habersiz bırakmaz.

9- Semerşah Grup, Mekke-i Mükerreme’deki son model servis araçlarıyla 7/24 Harem-i Şerif’e ring sefer gerçekleştirir.

10- Semerşah Grup’un Medine-i Münevvere’deki yıldızlı lüks oteli Mescid-i Nebeviye yalnızca 5 dakikalık yürüme mesafesindedir.